2002. március 30., szombat

PVV ( Pilis Vörös Vár )

PVV 2002.03.30.

Indulashoz a 7:20-as buszt neztem ki, mint sokan masok is.. nem tudom a tobbin mekkora tomeg volt, de ez szinultig megtelt (7:27 korul el is indult vegre.. :)
Megerkezve PVV-ra a tomeget magam mogott hagyva kileptem a rajthely fele. Bar meg sosem voltam a legtobb helyen, ahol a ttura ment (igy a Beke utcaban sem), az elozetes leiras, valamint az elozetes terkepbongeszes segitsegevel egesz jol eligazodtam. Raadasul a szervezok jovoltabol, meg a papirra nyomtatott jelzesek is a segitsegunkre voltak.
A rajtnal Ebola fogadott. Gyorsan megvettem es kitoltottem a nevlapot es atalltam a masik asztalhoz, ahol rajtoltattak a lanyok. Minden olyan siman ment, ahogy menni kell, ez nagyon pozitiv volt. Egyedul a start idom lett 2 perccel elirva, de az is csak azert, mert sietett az oram.. megesik. Igy ennyi kesessel neki is vagtam az oly reg vart turanak (8:10).
A varost elhagyva telkekhez ertem, majd azok is elmaradtak. Egy utelagazashoz erve lattam, hogy tobben masfelol jonnek, es becsatlakoznak a jelzett turistautba. Ezen nem lepodtem meg, hiszen nincs kiirt utvonal. Egy futo sraccal vartok par szot, majd eszrevesszuk, hogy a jelzes trukkos modon bevagott az erdobe es kis vizmosas szeru melyedesbe. Gyorsan atvagtunk es folytattuk utunkat. Zuztunk felfele eleg temposan. Az 1. pont (jobban mondva a Voroshegy pont, ami nekunk az 1. volt) elott a futo srac utolerte a tarsat, elottem ernek be a pontra.
Voros hegy 8:45
Meglepeteskent itt nagyon finom kokuszos csokigolyot kaptunk. Jol esett, de muszaj volt inni ra vmit, ugy porzott a szam, addigra mar eleg meleg is lett. Nem is ertettem miert nem hagytam a polart a rajtnal, vegig csak teherkent ram volt kotozve. A kis frissito utan kocogva indultam tovabb PilisSzanto fele. A futokat kozben otthagytam, de ugy 100-200 meterre jottek mogottem. En mar a PilisSzantoi reszt is gondosan megterveztem (igaz csak papiron, egy bejaras nehol sokat segitett volna) a tura elott, igy itt is tudtam, merre menjek. Bementem a faluba, es a 2. utcara befordultam. Az utca a sportpalya mellett haladt el, vegig emelkedve. Az utca vegen balra majd jobbra egy masik utcaba, aztan pedig fel egy sokkal meredekebb uton, ahol mind2 oldalt epitkezes folyt ezerrel. Megtalaltam a kis osvenyt, amit kineztem magamnak, es elindultam a volgy fele, ami felvezetett a Pilis tetore. Itt az osveny elejenel eszrevettem, hogy a mar sokatt latott futo tarsak balrol megeloztek jol, vmi rovidebb utat talalva.. megeredtem utanuk. Az ut egy kicsit elkanyarodott a celtol, ezert bevagtam a susnyasba. Kicsit gazos, suru volt, de azert jarhato. Megtalaltam a volgy kozepen a vizmosast, itt haladtam felfele. Kozben megint feltuntek mellettem egy masik osvenyen a sracok. Parhuzamosan kuzdottunk a heggyel, aztan en is atmasztam a masik osvenyre, mert az enyemhez mar bozotvago is dukalt volna.. Az szerencsere tiszta volt, de egyre meredekebbe valt (vajon miert?? ;). Egy ido utan ez is kezdett elkanyarodni az utiranytol, ezert szoltam a sracoknak, hogy jobb lenne leterni rola. En le is vagtam rola, ok tovabbmentek. Nekem bejott, szepen lehetett haladni, megtalaltam a jelzest annak rendje modja szerint. Felertem a csucsra.
Pilis teto 10:00
Itt sok emberrel talalkoztam, Ryanek vartak a beerkezoket. Vehettem finom csokis napolyit, amit akkor el is raktam szepen sanyarubb idokre. A kilatas gyonyoru volt. Kinganak (remelem jol tudom) most nem tudom megirni a pontos valaszt a kerdesere, de azon a szakaszon kb 5 lehetett..
Nem idoztem sokat, indultam is tovabb, immaron lefele. Ez rosszabb volt.. aztan jott egy hosszu Zold szakasz. Ez is nagyon szep volt. Hangulatos ritkas erdok, es ujabb kilatas vmi tetorol, ahova felzugott a zold jelzes. A Zold mellett lent ment egy szelesebb ut is, amit tobbszor kereszteztem. Talalkoztam utkozben jopar felfele igyekvo turatarssal is. Ahogy ratertem a kek jelzesre, mar olyanok is jottek, akik "visszafele" nyomtak a turat. Ez volt a szep ebben a turaban (a szervezoknek meg ez volt a nehez..), hogy mindenki arra ment, amerre akart. Tobbszor is eszembejutott kedvenc turam, a Bukk900.
Csobanka elott talalkoztam en is (mint gondolom masok is) a crossmotoros fenegyerekekkel, itt csak elzugtak egy mellettem halado uton, aztan Csobanka vegeben mar a keken jottek szembe nagy port kavarva korulottem.. brr...
Szerencsere a jellegfat, es a megfelelo utat konnyen megtalaltam, ezen a szakaszon azonban tobbszor eloszedtem a terkepet betajolni magam. Majdnem tulmentem az uton, mikor meglattam
az Egri varat, es elindultam fele. Lattam, hogy a pontorok mar skubizzak a terepet, varva a beerkezoket. Hat jottem.
Egri var 11:50
SK fogadott, kaptam 2 csokitojast (amit azota sem talalok... :( ), valamint megjegyzesemre, hogy "nem lehetne -e vmi csepfolyos halmazallapotut" (eddigre mar elfogyott a sajat tartalekom), es kaptam is az egyik or sajat kristalyvizebol. Illedelmesen kortyoltam egyet, aztan vissza is adtam, es nagyon halas vagyok erte meg most is!
Nosza indulni kene, eddig 3:40 az idom, ez eleg kecsegteto, mar nincs sok hatra. Visszaindultam a Z-re, ami meglepetesemre nem csak lefele ment, hanem igencsak hullamozva fel-le. Itt 1-2 kirandulo csaladdal talalkoztam. Lefele menet lattam egy hidat is. Lengohid volt, a tulso oldalan kecskek igyekeztek at rajta. Nagyon muris latvany volt. En is raalltam, es farkasszemet neztunk egymassal. Nem tudom, hogy a kecskek tudnak -e hatrafele menni (en meg azon is csodalkoztam, hogy egyaltalan elindult azon a mozgo fapallos hidon), de ez nem nagyon akart, ezert inkabb en hatraltam vissza, es folytattam az utam "lefele". Leertem a hazak koze, itt befordultam az utcaba, at szepen a hidon, fel a dombra. Na ez volt az a szakasz, amelyik nem nyerte el a tetszesemet. Tul meleg volt, es teljesen nyitott volt a terep. Itt alig haladtam. Sovar tekintetekkel merengtem a to mellett halado erdosorra.. milyen jo lett volna ott azok hus arnyekaban haladni. A leiras egyebkent itt is tokeletes volt, mindent megtalaltam. A vastag betonutra raterve elegem lett a tuzo napbol, ezert igyekeztem minel rovidebb uton bejutni a varosba. Egy folduton mentem, de itt talalkoztam 2 kobor kutyaval. A rosszabbik fajtabol. Egy durungot magamhoz veve lassan haladtam az 1. utca fele. Szerencsere nem probalkoztak. Egybol kut utan neztem, nagyon szomjas lettem a melegtol. Na persze sehol nem volt. Beljebb erve talaltam, de annak nyomokarja nem volt. Igy elegge lestrapalva erkeztem a celba.
Cel 12:50
Szintidofelezes sikerult (bar nem volt celom). Itt aztan nagy eszemiszom kovetkezett. Ugy 10 percre ram beertek a futo kollegak is.

A szervezes nagyon szuper volt, nekem 1 rossz szavam nincs semmire. Szerintem a viz nem olyan nagy problema (attol fuggetlenul, hogy a vegen en is szomjaztam), ha akartam volna vehettem volna vizet PilisSzanton vagy Csobankan is. Volt kezfogas is a gratulacional, kedves pontorok minden fele, a vegen terulj-terulj asztalkam, szoval nagy gratula a szervezo oldalnak! :)

Jovore ugyanitt.

2002. március 15., péntek

Nepek Tavasza 2002

Nepek Tavasza

Azt hiszem en nagyon elfogult vagyok ezzel a turaval kapcsolatban, mert 97-ben ez volt
eletem 1. tturaja. Akkor a 30-as tavon mentunk, siettunk, hogy legyen idonk a felsoforrasi
barlangnal szalonnat sutni. (!!) Visszagondolva eleg rohejes a dolog, azota se sutottunk szalonnat teljesitmeny turan :)))) De emleknek nagyon jol megmaradt, szerencsemre meg
foto is keszult eme nagy esemenyrol.
Azota minden evben megcsinaltam a NT30-t, mint kotelezo ttura.
Iden valtoztatva a szokason (valamint a tura nepszerusitese es a reg nem latott ismerosokkel folytatando eszmecsere erdekeben..) elhivtam par miskolci jo baratomat, es vittem a paromat is. A 15-os tavot valasztottuk a konnyed tura erdekeben.
A tura mondhatom szinte semmit sem valtozott az idok folyaman. Nagy vonalakban nezve semmit, de azert van par dolog amit meg kell emliteni. Itt van ugye az uj tav (42 marathon), amelyik nagyon jo otlet a szervezok reszerol. A futoknak igazi csemege... voltak is szep szammal a rajtnal. Osszefutottam jopar ismerossel is.
A nevezesi procedura kicsit komotos volt, de szerencsere nem alltak sokan a sorban. Nevezes utan el kellett jutnunk Garadnara, mivel a rovid tav onnan indult. Ez volt a legnagyobb nehezites a turan.. Mivel normal busz 1 darab ment Garadna fele, azt gyorsan el is felejtettuk. A szervezosegtol meg is kerdeztem, hogy a kulonbuszok, amelyek a Majalis Parkban acsorogtak elegge megzsufolva mindenki altal igenybe vehetok -e, akik neveztek a turara. Biztositottak rola, hogy van egy altaluk berelt busz, amelyre felszallhatunk, de meg az iskolabuszokra is felengednek. Ehhez kepest vegigkerdeztuk az osszeset, mindenhonnan az a valasz jott, hogy ez egy iskola altal berelt busz. Szerencsere az egyiken sikerult kiegyezkedni, es felszalltunk. Lattuk, hogy mar masok is igy tettek, akik nem tartoztak az iskolahoz..
Garadnara erve sietve szalltunk le a buszrol, es tovabb siettunk a rajthoz, hogy a diaktomeget megelozve tudjunk elrajtolni. Sikerult is 2 kedves ismeros mogott hamar elindulnunk. Rogton egy huzos kaptatoval kezdtunk a haromkuti volgyben. Lassan, jokedvuen haladtunk felfele, neha fotozgatva. Ez az emelkedo tette ki a szint nagyreszet. Felerve atkeltunk a Bankutra halado muuton, es tovabb emelkedtunk immaron Orvenykore a Jokai emlekmuhoz. A ponthoz erve furcsa kiirast talaltunk: A kovetkezo ep 30km: Valint kereszt.. a masik 2 tavrol semmi, ez meg hirtelen ugy tunt (akinek uj a terep), hogy a kov. ep van 30km-re ;). A pontorok kedvesek voltak, es szerencsere itt se utkoztunk nagyobb tomegbe pecseteleskor. A kilatoban alaposan szetneztunk, kar hogy nem volt tisztabb a legkor. A Lazberci viztarozonak is csak a korvonalai latszottak. Kis pihi utan tovabbindultunk. Egy lanycsapat elottunk majdnem elkavart, helyes utra tereltuk oket rogton a pont utan.
Parszor kereszteztuk a muutat, majd egy nagyon koves (futoknak bokaszaggato) uton ertuk el a kovetkezo ep-t. Itt 2-en lattak el a pontori feladatokat, megosztva a pecsetelesi/regisztralasi feladatokat. Tovabbindulva lassan elertuk ujra a muutat. Most ezen kellett menni egy jo darabot sajnos. A monoton utat szerencsere hamar bedaraltuk sajat szorakoztatasunkkal ;). Elertunk Csokasra. Itt tettuk meg 1. nagyobb kiteronket.. Itt megkovezhetnek azok akik nagyon ragaszkodnak az eredeti utvonalhoz, mi letertunk rola alaposan (KisPista turat csinalva magunknak.. igaz igy hosszabb lett nem rovidebb).. :) ugyanis lementunk a Csokasi barlang tobrebe. Kivancsi voltam milyen allapotban van, reg voltam mar lent. Az asszonyt meg a puhany ferfinepet fenthagyva, egyik baratommal nekivetkoztunk, eloszedtuk a lampakat, es lemasztunk a barlangba. Foldalatti elmenyeink koze tartozott, hogy egy masszivnak tuno franko kis acsolt hidat talaltunk a verem felett a jarat vege fele. Nem emlekeztem mar, hogy ilyen mely lett volna az a szakadek, a gyenge vilagitas miatt nem kockaztattuk az atkelest, visszafordultunk. Kieerve megcsapott miket a meleg. Odabent kellemes ido volt, kint pedig keso tavaszias homerseklet.
Visszamasztunk a turistautra, es folytattuk az utunkat. Egyre tobb emberrel talalkoztunk. Udvarkonel megint uj utiranyt valasztottunk, lementunk az Udvarkoi barlangba is. Felideztem a regi szep idoket, mikor meg ez bontottuk annak a remenyeben, hogy megtalaljuk az eltomodott jaratot. A bontas meg most is jo allapotban volt, nem lattunk le vegig. Az ujabb kitero utan vissza az utra. Elkocogott mellettunk par futo ismerosom a 30-as tavon. Kesobb tettunk meg 1 kiterot Felsoforrasnal is.
A kovetkezo EP-ig szinte vegig szintben mentunk, csak kozvetlenul elotte volt par enyhebb emelkedo. Mikor felertunk a Kaszas-nyeregbe, utolert minket K.Tomi baratom N.Csabival. Bar mi erkeztunk hamarabb, atadtuk nekik a helyet a pecsetelesnel, had fussanak, meg biztattam is oket. Rajuk fert, nagyon nyomtak a 42-t. (A celban beszeltem vele, 4:08-t futott! GRATULA!! no persze Csabi biztos huzta rendesen..)
Innen lecsorogtunk az ampullagyarig, onnan pedig mar nem volt messze a cel. A celban megint magnobol hangosan szolo zene fogadott minket. A gratulacio megvolt, a kezfogas elmaradt :(, viszont kaptunk szep uj kituzot.
Az emlekpark teruleten boseges zsiroskenyerkeszlet fogadott minket hagymaval, es vmi nagyon felhigitott itallal, ami mar kevesbe esett jol.
A tura azert mindenkinek tetszett, szep helyeken jartunk, es nagyon jo idonk volt. El senki nem faradt, ezert megbeszeltuk, hogy jovore mar 30-on megyunk csoportosan is.
Ez a tt kulonleges rekord is a szamomra, ez volt eddig a legrovidebb, es leglassabban teljesitett teljesitmenyturam ;)