2011. május 14., szombat

Vidróczki 18

Idén is mentem, hogy ne maradjon ki az egyik legnagyobb kedvenc, viszont csak a legkisebb távra, hogy minél hamarabb hazaérjek Timihez. Ákos is úgy döntött végül, hogy csak a 18-ra jön, így együtt utaztunk le Szorospatakra.

Mivel a pontnyitások a rövid távon nem futásra vannak optimalizálva, későn indultunk. Ákosnak adtam 20 perc előnyt, Ő 9:15-kor, én 9:35-kor vágtam neki a hegyeknek.

Az első szakaszt nem ismertük, hiszen a hosszabb távok nem a zöld sávon mennek fel Mátraszentimrére, Mátraszentlászlóra. Pozitív meglepetés volt az új útvonal, nagyon szép út vezetett fel a faluig. Utcákon kanyarogva áttrappolok Szentlászlóra. Ákosnak semmi nyoma. Nem jön szembe sem. Azannya! Rálépett a gázra rendesen. Egy vidám párral találkozok viszont, akik néven szólítanak és hajráznak. Ezt nem tudom mire vélni, eléggé meglepődök. Nagyon le lehet maradva, még a hírnevem is megelőzött. :D A pontnál nem frissítek, elég korai lenne...

Spurizok visszafelé. A sípályáknál megint utólérem a párost, akik tovább szurkolnak. Vigyorogva megköszönöm ismét. Száguldok lefele a csodálatos Csörgő-patak völgybe. Hutahely, jobbra át, sorra jönnek a patakátkelések. Nyújtom a lépteket, tudom, hogy ha Ákost utól akarom érni, akkor most nagyon nyomni kell. Szerencsére remekül vagyok, minden szempontból. A lábaim frissen pörögnek, a tüdőm észrevétlenül szorgoskodik, a szívem pumpál mint a kisangyal. Kell is neki, a pulzusom az egekben... Kerülgetem a kidőlt fákat és a sziklákat, ugrálom át a patakokat, könnyen veszem az akadályokat. Hamar el is érem a leágazást a Vándor-forrás felé. Mérem az időt, mennyi időbe telik megjárni az újabb hurkot, mert ide is vissza kell jönnöm. Lefutok a forrásnál levő ponthoz a pecsétért..

..majd mászok vissza az elágazásig. Ákos továbbra sincs sehol, bár a kis kunkor csak 5 percembe tellett, így ez sokat nem jelent. Toltam hát tovább felfelé. Ágasvár jött. Rendesen megrohamoztam, csapattam felfele is. Ha itt sem találkozok Ákossal, akkor szögre akasztom a cipőmet otthon. Szerencsére nem így lett, már a felső harmadában jártam, mikor szembetalálkoztunk. 11:01 volt, hivatalosan 1 perce nyitott fent a pont. Felmászok az EP-ig, ahol kapok egy újabb pecsétet meg egy kis dícséretet. A pontőrrel együtt indultunk el még a rajtból. :)

Na zúzás lefelé. Megjegyeztem a helyet, ahol összefutottunk Ákossal, így meg tudtam mérni, hogy 5 perccel van előttem. Lerobogtam a turistaházhoz, majd tovább a piroson. Mikor elindultam fentről, a pontőr még oda is szólt búcsúzóul, hogy figyeljek a piroson, mert kavarós. Azt válaszoltam, hogy köszi, ismerem. Hehe. Jó vicc. Úgy elkavartam rajta idén mint a fene. Bazz. A jelzést meg sem találtam, az erdőben vágtattam tovább Szorospatak fele... elég nyomasztó volt. Végül az erdei tábor kerítésébe ütköztem, és annak mentén kimásztam a műútra. Onnan már sinen voltam. Ilyen se volt még... Így Ákost nem sikerült utólérni, 5 perccel utána értem be, az időm 1:59:54. Klassz futás volt, kár lett volna kihagyni. 13:10-re már otthon is voltam Pesten. Két dolgot sajnáltam, hogy piedcat nem jött és hogy nem találkoztam össze Mikivel.

Timex adatok

2011. május 8., vasárnap

Pilis 50


Jó régen voltam utoljára ezen a túrán. Bizton mondhatom, hogy semmi nem változott az évek során... ;) mint ahogy valószínűleg az elmúlt 30 év során sem. A rendezőség nagy dolgott vitt véghez, 30 éve rendületlenül tálalja nekünk ezt a remek rendezvényt. Ez szerintem igen nagy dolog. Köszönjük!

Az időre nem lehetett panasz, csodás napsütésben úszott az egész Pilis. Kocogva indultam neki a távnak, de csak kényelmesen. Persze a Kevélyek megmászása elég messze van a kényelmes fogalomtól, de jól ment a dolog szerencsére.

A nyeregben volt az 1. EP.

Az első hegyeket magam mögött hagyva értem el Csobánkát, ahol lehett frissíteni a helyi csapokból.

A faluból kiérve jött az egyik leg trükkösebb elágazás, amit szerencsére már jól ismerek,

majd a hosszú, hosszú út a Szurdokig, ahol újabb pont várt a parkolóban.


A Szurdok gyönyörű volt most is, mint mindig. Kattintottam is pár képet. Jött Pilisszentkereszt, majd a mászás a Pilis oldalában. Itt a nyílt terepen fújt a szél rendesen, amiből az erdőben szinte semmit nem lehetett érezni. A Mária padnál pár túratárssal kerestük a pontőröket, de nem találtunk csak egy turista csoportot a pihenőnél.

Később útban felfelé a Két Bükkfa nyereghez szembetalálkoztunk velük. Kaptunk pecsétet is.

A nyeregben pedig frissítésképpen ásványvizet, ami remekül esett. Innen jött a kalandos szakasz a zöld négyzettel. Hű, az az út nem sámli. Főleg az eleje nyomasztó, ahol nem lehet jelzést találni. A Hoffmann-vadászháznál egy lagzi volt készülőben, a násznép már szép számmal volt jelen a helyszínen. Fentebb a forrásnál találtam meg a túra legjobb EP-jét, ahol meglepetés frissítés is várt rám. Zsírosdeszkák savanyúsággal és forrásvízzel. Csodás! El is töltöttem itt jópár percet beszélgetve a pontőrökkel.

Innen aztán hosszú mászás jött, először a Szakó-nyerget kellett bevenni, majd onnan Dobogókőt. Fent a szuper időnek köszönhetően sok turistával találkoztam, és persze az újabb ponttal a múzeumban.

Egy kellemes szakasz jött lefelé a Fagyoskatonához, majd hosszú kanyargós utakon értem el a Tölgyikreket, ahol begyűjtök egy újabb pecsétet. Itt már a rövidebb távosokkal is találkozok útközben.

A piros kereszten nagyon ritkán járok, így érdekes volt arra menni. Lajosforrásnál a pont nem a forrásnál volt, mint reméltem, hanem korábban az elágazásban. Így a forrást ki is hagytam. Teám még volt a camelbak-ben, a cél pedig már nem volt olyan messze.

A sárga kereszt egy picit meglepett, az emelkedőire már nem nagyon emlékeztem. Később persze lejteni kezdett és szépen lecsorogtam a Janda házhoz.


Megkapom a pecsétet és kocogok tovább lefelé. Innen Pomáz határa már nagyon közel van, hamar el is érem és már a széles utakon haladok tovább. A futás már nem nagyon megy, elfáradtam, meleg is lett már nagyon. Mindegy is, innen talán már laposkúszásban is eljutok a Hév állomásig. Amit végül 14:00-kor el is érek.

A menetidő 6:51 lett. Jó menet volt. A Pilis pedig gyönyörű! Köszönöm a rendezést!

További képek: Ide kattints
Adatok a Timexből