2013. június 22., szombat

XX. Jubileumi Balaton 50


A Balaton 50-t idén is terveztem. Egyik héten anya hív fel, hogy kaptam egy meghívót az idei B50-re a Téry egyesülettől. Hmm.. A levélben felhívták a figyelmet a változásokra, leírták hol célszerű parkolni és melyik busszal lehet Füredről Tihanyba eljutni. Azt is írták, hogy meglepetés ellátás lesz. Ez a levél csak megerősítette, hogy meg kell nézni ezt a speciális idei rendezést személyesen.

Szerencsére úgy alakultak a dolgok is, hogy neki indulhattam. Nagyon érdekelt az új útvonal, az idei ugyanis Tihanyból indult, a belső-tó mellől. Füreden hagytam az autót és a már említett busszal érkeztem meg sokadmagammal Tihanyba. Azért annyira sokan nem voltunk, biztos voltak akiket a mára beígért hőség elriasztott a részvételtől.

A rajtban a főrendező (Mészi) eligazítást tart. Büszkén sorolja a ránk váró meglepetéseket. 2 kitűző, 2 oklevél, minden ponton lesz enni-inni, ami nagyon jó hír! Az új útvonal részeket is részletesen elmagyarázza. Én nem sietem el a rajtot, mindenki elindult már ebből a turnusból, mikor nevezek. Átnézem még a kapott térképet, majd nyomom a gombot az órán és indulok. Apropó óra. Ez a túra lesz a tesztje az új futós órámnak, az Ambitnak (klikk). Még alig ismerkedtünk össze, előző nap úsztam benne a Rukkel-tóban (katt ide). Eddig nagyon tetszik.

A rajttól felfele kellett elindulni az apátsághoz, majd onnan tovább fel az Óvárra. Itt még csak gyalogoltam és fotózgattam a telefonnal. Gyönyörű szép ez a hely.

 Diszkrét előzgetéssel veszem vissza közben a helyeket. A csúcs után lefelé a Barátlakásokhoz érkezek meg, itt található az első pont. Ami nem ellenőrző, csak frissítő pont. Ez azért durva, mert kicsivel lejjebb, ahol leírünk a műútra lesz az 1. pont, ahol szintén van frissítés. :) Szóval tényleg nem viccelnek itt a rendezők. A barátlakásoknál (és úgy általában később is) van minden ami szem szájnak ingere. Még több is. Sör, bor, pálinka, víz, narancsital, pogácsa, ropi keksz, szőlőcukor, mogyoró és még ki tudja mi amire már nem is emlékszek.. :) Durva. Tolom a pogikat meg a sós mogyit. Istvánnal kocogok tovább lefele, akivel még az idei horror LeFaGySz-on ismerkedtem meg. Most derül csak ki, hogy versenytárs cégeknél dolgozunk. :) Kicsi a világ.


Együtt érjük el az 1. EP-t, ahol az előbbi lista még jócskán kiegészül: kenyerek, paprika, paradicsom, szalonna, cseresznye, alma.. vazze kajálni jöttünk ide? És csak kínálnak, csak kínálnak. Bubunak lesz ma egy jó napja.. ;) Egy kis gyümölcsöt merek enni, kenyér már nem férne belém. Inni sem iszok, mert lefele az etető pontnál is ittam, meg később útközben a Ciprián forrásnál is. Usgyi tovább. Egy darabig futok a bringaúton, aztán lemászok róla, hogy ne legyek útban és átmegyek a másik oldalon levő gyalogútra. Itt karnyújtásnyira van a Balaton. :)

Nagyon jó itt futni. Addig amíg meg nem szaporodnak az úton a horgászok, akik innen dobták be a botot... visszamegyek hát inkább a bringaútra... A Tihanyi elágazást elérve (71-es út), úgyis már csak a bicikli út marad, azon kell tovább haladni Füred fele. Jól haladok, itt könnyen lehet tolni a 10-es tempót.

A következő pont a Berzsenyi Dániel savanyúvíz forrás. A vize tényleg fura, de nagyon jól esik. A sapka vizezést sem hagyom ki. Itt már tombol a meleg, az órám 30 fokot mutat. A pontőrök elmagyarázzák a következő pontot, mert az a Tagore sétányon, a mólónál lesz, de egy másik rendezvény (Samsung Olimpiai úszófesztivál) miatt kicsit módosítottak a pontos helyszínen. Sőt, még ahhoz képest is amiről itt a pontőrök tudtak, mert odaérve alig találtam meg az őröket. :)) Itt a frissítőt az olimpikon úszónőink jelentették. Ez elég furcsa és meglepő volt így egy teljesítménytúra közben... ;) Akkor viszont hajrá lányok!

Innen aztán célba vettem a célt.. igaz, ez most csak egy EP volt nekem, a vasútállomásnál levő Pizzériához fogok majd megérkezni a végén is. Most azonban csak kaptam egy pecsétet és már robogtam is tovább a Lóczy-barlang felé. Emlékszem, még az első B50-ünkön Piedcat-tel kellett érinteni ezt a barlangot és utána jól el is kavartunk felfelé. :) A pontnál megint tápolok és iszok. Irány a kilátó! Fent most nincs pont, csak átbukok a hegyen és haladok tovább a már megszokott útvonalon s gyönyörű de bokatörő terepen. A következő pecsétet és az újabb frissítést a Lóczy sírnál kapom meg Arácson. Itt utólérek egy futót, akit aztán egy jó ideig nem is tudok leszakítani magamról. A Péter-hegy teteje felé sikerül és ismét légüres térben kocogok tovább. A lefelé itt sem egyszerű. Jönnek a telkek, majd a paloták mikor megérkezek Csopakra. A Csákány-hegy aljában a tavalyJudittal megtalált csapot most már tudatosan veszem célba. Nagy fürdést rendezek, iszonyú jól esik. Visszatérve az útra Istvánt vélem felfedezni magam előtt. Csak a csúcson a ponton érem utól. Csodálkozok rendesen, de elmondja, hogy azért került elém, mert Ő a Péter-hegyet kihagyta és lent jött az arácsi úton. No szép! :) A ponton a lányok már megszokott módon home-made sütivel kínálnak. Finomak, köszönjük szépen!

Innen aztán megint új az útvonal, a piros háromszögön kell menni és pár km után egy pihenőhöz érkezek. A régi térképen itt autós mozi van jelölve, de már egy hatalmas kalandpark terpeszkedik a pihenő mellett. Ügyes befektetés. A ponton megint habzsi-dőzsi van, itt még kólát is iszok.

A zöld kereszten innen aztán lassan de biztosan visszajutok a jól megszokott útra, ami a 300 éves tölgy mellett megy el, majd innen a piros kereszt visz el a Koloska forráshoz. A ponton a szokásos nagyon finom hideg gyümölcsleves vár rám, amiből egy hatalmas adagot kapok. Alig győzöm megenni belőle a meggyeket. Mást nem is eszek, mert eldurranok.

Elköszönök és célkeresztbe veszem a fitness hegyet. A Recsek nem maradhatott ki az idei B50-ből sem. ;) Itt már tényleg nagy volt a hőség, nem is ment valami fényesen a fitness-edzés.. :) A hab a tortán, hogy fent még a kilátót is meg kellett mászni, mert fent volt a pont. Ha nem is a kilátás miatt (magasak voltak körben a fák), de a frissítés miatt nagyon megérte. Vizet kaptam, de jéghideget. 1,5 literes flakonokban hatalmas jégdarabog várták az olvadást, ebből osztották a leolvadt vizet. Hát ez nem semmi (meg ezt ide felcipelni.. az sem). Köszönet érte!

Innen már könnyű részek jöttek, mert nem kellett Hidegkút felé menni, hanem a sárgát elérve rögtön célba lehetett venni Füredet. Ez jó hír volt, a meleg már elég rendesen megtépázott. Ettől függetlenül a vége egész jól ment, és végül 6:18-al értem célba. Az órám szerint 41km volt (a mapsource a track-t 42km-re irja), talán a vetületi korrekcióval 42,5-43, de több nem hiszem.

Minden szempontból LEG volt az idei jubileumi Balaton 50... Ez volt a legrövidebb, leggyorsabb, legszebb útvonalú, leg melegebb, legjobb ellátású (szerintem már kicsit túlzásba is vitték, tutifix, hogy az amit kaptam nem jött ki egy ezresből amennyi a nevdíj volt), legtöbb meglepetés, legjobb meglepetés (jeges víz) és még talán tovább is lenne... :) A Téry Ödön TBT nagyon kitett magáért, nagy köszönet érte. Ez nekem igazi szülinapi ajándék volt (és csak 1 napot késett).

Az Ambit példásan vizsgázott, iszonyatosan el van találva a kezelőfelülete, nagyon jól kezelhező, nagyon kényelmes (ez alá nem kellett csuklószorítót felvenni, nem ugrált).





Ambit adatok itt
( a more gombot megnyomva látszanak az igazán érdekes dolgok... )

Képek pedig itt

Még egy dologra jöttem rá. A régi Asics Trabucco-mat vittem el ma és hihetetlen jól érzetem benne magam. A szokásos talpfájásom még csak távolról sem jelentkezett, ami azt jelenti, hogy tényleg szűk a lábfejemnek a többi cipőm. :S A következő vásárlásánál az első számú szempont a széles lábfej-rész lesz.