2002. március 15., péntek

Nepek Tavasza 2002

Nepek Tavasza

Azt hiszem en nagyon elfogult vagyok ezzel a turaval kapcsolatban, mert 97-ben ez volt
eletem 1. tturaja. Akkor a 30-as tavon mentunk, siettunk, hogy legyen idonk a felsoforrasi
barlangnal szalonnat sutni. (!!) Visszagondolva eleg rohejes a dolog, azota se sutottunk szalonnat teljesitmeny turan :)))) De emleknek nagyon jol megmaradt, szerencsemre meg
foto is keszult eme nagy esemenyrol.
Azota minden evben megcsinaltam a NT30-t, mint kotelezo ttura.
Iden valtoztatva a szokason (valamint a tura nepszerusitese es a reg nem latott ismerosokkel folytatando eszmecsere erdekeben..) elhivtam par miskolci jo baratomat, es vittem a paromat is. A 15-os tavot valasztottuk a konnyed tura erdekeben.
A tura mondhatom szinte semmit sem valtozott az idok folyaman. Nagy vonalakban nezve semmit, de azert van par dolog amit meg kell emliteni. Itt van ugye az uj tav (42 marathon), amelyik nagyon jo otlet a szervezok reszerol. A futoknak igazi csemege... voltak is szep szammal a rajtnal. Osszefutottam jopar ismerossel is.
A nevezesi procedura kicsit komotos volt, de szerencsere nem alltak sokan a sorban. Nevezes utan el kellett jutnunk Garadnara, mivel a rovid tav onnan indult. Ez volt a legnagyobb nehezites a turan.. Mivel normal busz 1 darab ment Garadna fele, azt gyorsan el is felejtettuk. A szervezosegtol meg is kerdeztem, hogy a kulonbuszok, amelyek a Majalis Parkban acsorogtak elegge megzsufolva mindenki altal igenybe vehetok -e, akik neveztek a turara. Biztositottak rola, hogy van egy altaluk berelt busz, amelyre felszallhatunk, de meg az iskolabuszokra is felengednek. Ehhez kepest vegigkerdeztuk az osszeset, mindenhonnan az a valasz jott, hogy ez egy iskola altal berelt busz. Szerencsere az egyiken sikerult kiegyezkedni, es felszalltunk. Lattuk, hogy mar masok is igy tettek, akik nem tartoztak az iskolahoz..
Garadnara erve sietve szalltunk le a buszrol, es tovabb siettunk a rajthoz, hogy a diaktomeget megelozve tudjunk elrajtolni. Sikerult is 2 kedves ismeros mogott hamar elindulnunk. Rogton egy huzos kaptatoval kezdtunk a haromkuti volgyben. Lassan, jokedvuen haladtunk felfele, neha fotozgatva. Ez az emelkedo tette ki a szint nagyreszet. Felerve atkeltunk a Bankutra halado muuton, es tovabb emelkedtunk immaron Orvenykore a Jokai emlekmuhoz. A ponthoz erve furcsa kiirast talaltunk: A kovetkezo ep 30km: Valint kereszt.. a masik 2 tavrol semmi, ez meg hirtelen ugy tunt (akinek uj a terep), hogy a kov. ep van 30km-re ;). A pontorok kedvesek voltak, es szerencsere itt se utkoztunk nagyobb tomegbe pecseteleskor. A kilatoban alaposan szetneztunk, kar hogy nem volt tisztabb a legkor. A Lazberci viztarozonak is csak a korvonalai latszottak. Kis pihi utan tovabbindultunk. Egy lanycsapat elottunk majdnem elkavart, helyes utra tereltuk oket rogton a pont utan.
Parszor kereszteztuk a muutat, majd egy nagyon koves (futoknak bokaszaggato) uton ertuk el a kovetkezo ep-t. Itt 2-en lattak el a pontori feladatokat, megosztva a pecsetelesi/regisztralasi feladatokat. Tovabbindulva lassan elertuk ujra a muutat. Most ezen kellett menni egy jo darabot sajnos. A monoton utat szerencsere hamar bedaraltuk sajat szorakoztatasunkkal ;). Elertunk Csokasra. Itt tettuk meg 1. nagyobb kiteronket.. Itt megkovezhetnek azok akik nagyon ragaszkodnak az eredeti utvonalhoz, mi letertunk rola alaposan (KisPista turat csinalva magunknak.. igaz igy hosszabb lett nem rovidebb).. :) ugyanis lementunk a Csokasi barlang tobrebe. Kivancsi voltam milyen allapotban van, reg voltam mar lent. Az asszonyt meg a puhany ferfinepet fenthagyva, egyik baratommal nekivetkoztunk, eloszedtuk a lampakat, es lemasztunk a barlangba. Foldalatti elmenyeink koze tartozott, hogy egy masszivnak tuno franko kis acsolt hidat talaltunk a verem felett a jarat vege fele. Nem emlekeztem mar, hogy ilyen mely lett volna az a szakadek, a gyenge vilagitas miatt nem kockaztattuk az atkelest, visszafordultunk. Kieerve megcsapott miket a meleg. Odabent kellemes ido volt, kint pedig keso tavaszias homerseklet.
Visszamasztunk a turistautra, es folytattuk az utunkat. Egyre tobb emberrel talalkoztunk. Udvarkonel megint uj utiranyt valasztottunk, lementunk az Udvarkoi barlangba is. Felideztem a regi szep idoket, mikor meg ez bontottuk annak a remenyeben, hogy megtalaljuk az eltomodott jaratot. A bontas meg most is jo allapotban volt, nem lattunk le vegig. Az ujabb kitero utan vissza az utra. Elkocogott mellettunk par futo ismerosom a 30-as tavon. Kesobb tettunk meg 1 kiterot Felsoforrasnal is.
A kovetkezo EP-ig szinte vegig szintben mentunk, csak kozvetlenul elotte volt par enyhebb emelkedo. Mikor felertunk a Kaszas-nyeregbe, utolert minket K.Tomi baratom N.Csabival. Bar mi erkeztunk hamarabb, atadtuk nekik a helyet a pecsetelesnel, had fussanak, meg biztattam is oket. Rajuk fert, nagyon nyomtak a 42-t. (A celban beszeltem vele, 4:08-t futott! GRATULA!! no persze Csabi biztos huzta rendesen..)
Innen lecsorogtunk az ampullagyarig, onnan pedig mar nem volt messze a cel. A celban megint magnobol hangosan szolo zene fogadott minket. A gratulacio megvolt, a kezfogas elmaradt :(, viszont kaptunk szep uj kituzot.
Az emlekpark teruleten boseges zsiroskenyerkeszlet fogadott minket hagymaval, es vmi nagyon felhigitott itallal, ami mar kevesbe esett jol.
A tura azert mindenkinek tetszett, szep helyeken jartunk, es nagyon jo idonk volt. El senki nem faradt, ezert megbeszeltuk, hogy jovore mar 30-on megyunk csoportosan is.
Ez a tt kulonleges rekord is a szamomra, ez volt eddig a legrovidebb, es leglassabban teljesitett teljesitmenyturam ;)

Nincsenek megjegyzések: